Kun jij om hulp vragen? 5 metaforen om vastlopers te herkennen en te overwinnen

“Ben je goed in hulp vragen?” Het is één van de belangrijkste vragen die ik mijn klanten stel. Het antwoord gaat niet alleen over durven om hulp te vragen, maar onthult ook iets veel fundamentelers: hoe goed kun je jouw behoeften onder woorden brengen?

Hulp vragen lijkt simpel, maar dat is het vaak niet. Het begint met begrijpen wat je nodig hebt – en dat is voor veel mensen het lastigste deel. Als je niet helder hebt waar je hulp bij nodig hebt, wordt hulp vragen ongemakkelijk. Je loopt vast in denken.

In deze blog ontdek je vijf herkenbare metaforen die je helpen om vastlopers te herkennen, je behoeften te verwoorden en in actie te komen. Deze metaforen zijn niet alleen bedoeld voor jou, maar ook voor de mensen om je heen. Samen kun je een taal ontwikkelen om elkaar beter te begrijpen en grip te krijgen.

1. Rust roest

Een van de meest voorkomende vastlopers ontstaat doordat we ons lijf vergeten. Vaak is het beweegarmoede: je spieren en gedachten zitten vast. Je bent letterlijk "vastgeroest" en hebt beweging nodig, het liefst met een intensiteit die je ademhaling en hartslag versnelt.

Vraag jezelf af:

“Ben ik echt vastgelopen, of ben ik vastgeroest?”

Praktisch advies:

Zet een wekker en doe iedere twee uur een basischeck. Sta op, doe een paar burpees, drink een glas water en rond af met 30 seconden diep ademen. En wees eerlijk: hoeveel problemen overleven een lange wandeling en een goede nachtrust?

2. De gedachtenknoop

Je hebt alle informatie, maar geen overzicht. Alles lijkt even belangrijk, waardoor je niet weet waar je moet beginnen. Je raakt verlamd en kiest ervoor om de situatie te vermijden.

Vraag jezelf af:

“Is het echt zo’n ramp, of zit ik in een gedachtenknoop?”

Praktisch advies:

Zoek iemand die je kan helpen de knoop te ontwarren. Maak een top 3 van belangrijke acties. Vaak is het zo gepiept als iemand de juiste vragen stelt en samen met jou je lijst doorloopt.

3. Het actiegat

Je weet wat je wil doen, maar je komt niet in beweging. Vaak ontbreekt er een cruciale stapsteen – zoals een adres, handleiding of stappenplan. Voor een ADHD-brein voelt zoiets kleins al snel als een muur.

Vraag jezelf af:

“Ontbreekt er een stapsteen in mijn plan? Heb ik een actiegat?”

Praktisch advies:

Wie kan je helpen het actiegat te vullen? Soms is dat een collega die een e-mailadres deelt of een vriend met een handige tip. Wees niet eigenwijs en vraag om hulp!

4. De radioruis

Soms voel je een onbehaaglijk gevoel in een relatie, alsof er ruis op de radio is. Je blijft piekeren en vermijden, in plaats van het probleem te benoemen. Bijvoorbeeld: een vriendschap voelt niet goed na een etentje, maar je durft het niet aan te kaarten.

Vraag jezelf af:

  • Voel ik me begrepen?
  • Voel ik me gewaardeerd?
  • Voel ik me vrij om mezelf te zijn?
  • Voel ik me eerlijk beantwoord?

Praktisch advies:

Schrijf op wat je voelt en waar de ruis zit. Dit helpt je om een gesprek aan te gaan. Het zal moed vergen, maar het kan de relatie versterken.

5. De demon (RSD)

De demon is de interne criticus, aangewakkerd door Rejection Sensitive Dysphoria (RSD). Het blaast elk foutje op en maakt van opbouwende feedback een persoonlijke afwijzing. Je raakt verstrikt in een negatieve spiraal van zelfkritiek.

Vraag jezelf af:

“Ben ik bezig met een probleem, of maak ik mezelf het probleem? Ben ik de demon aan het voeden?”

Praktisch advies:

Stel een remmende vraag: “Waar blijkt dat uit?” Leid je aandacht af naar iets anders, zoals sporten. Leer samen te herkennen wat de demon triggert en wat juist troost biedt.

Conclusie: kun jij om hulp vragen?

Herken jij één van deze obstakels?

  • Rust roest: Vergeten basisbehoeften. Kom in beweging!
  • De gedachtenknoop: Geen overzicht. Sorteer je gedachten!
  • Het actiegat: Een cruciaal stukje ontbreekt. Vraag hulp om het gat te vullen!
  • De radioruis: Emotionele behoeften onduidelijk. Waar zit de ruis?
  • De demon: Zelfkritiek en afwijzing. Voed de demon niet!

Hulp vragen begint bij jezelf: weten wat je nodig hebt en dat kunnen verwoorden. Door je behoeften te herkennen, geef je jezelf een helder stappenplan om uit het vastlopen te komen en weer in actie te komen. Doe dat op een manier waar het ADHD-brein goed in is: in beeldende metaforen!

Welke van de vijf metaforen spreekt jou het meeste aan? Kun je er zelf eentje bedenken om aan anderen uit te leggen hoe je vastloopt en wat je nodig hebt?