
Acceptatie van ADHD: Hoe je fouten kunt omarmen en je sterktes kunt ontdekken
Vorige week vertelde ik je hoe belangrijk het is om je hulpvraag scherp te krijgen. Veel mensen met ADHD vinden het lastig om helder te hebben wat ze nodig hebben, en dat maakt hulp vragen ontzettend moeilijk. Maar zelfs als je weet wat je nodig hebt, kunnen negatieve overtuigingen zoals schaamte en angst je in de weg zitten. Het gevoel dat je zwak bent, maakt het verleidelijk om alles zelf op te willen lossen.
Afgelopen vrijdag liep ik hier zelf weer tegenaan. Mijn vriendin vroeg om de bevestigingsmail van een hotelboeking, maar die kon ik nergens vinden. Meteen begon mijn interne kritische stem te schreeuwen: “Zie je wel, je verpest het weer met je ADHD!” Uiteindelijk bleek het een misverstand te zijn, maar het hele proces liet me opnieuw zien hoe perfectionisme en schaamte een giftige cocktail kunnen vormen.
Acceptatie van ADHD
Deze ervaring laat zien dat fouten maken niet betekent dat je faalt als mens. Het gaat erom dat we leren accepteren dat zulke dagen bestaan en dat ze niets zeggen over onze waarde. Mensen met ADHD hebben nu eenmaal dagen waarop alles mis lijkt te gaan. Maar deze worstelingen zijn geen definitie van wie je bent. Ze laten simpelweg zien dat jij andere uitdagingen hebt.
Wat kun je doen?
Hier zijn vier praktische tips om beter om te gaan met ADHD en je eigenwaarde te versterken:
1. Meet jezelf niet af aan ‘simpele’ vaardigheden
Je waarde als mens hangt niet af van je vermogen om altijd je sleutels op de juiste plek te leggen. Dergelijke uitdagingen horen bij ADHD, maar ze zijn geen morele fouten. Kijk in plaats daarvan naar wat je wél kunt, zoals je empathie, creativiteit en enthousiasme.
2. Wees je eigen beste vriend
Als je innerlijke criticus je weer de grond in boort, probeer het dan met afstand te bekijken. Zie je negatieve gedachten als een misleidende echo uit het verleden. Je bent die stem niet, je hóórt hem alleen. Gun jezelf de compassie die je ook aan een goede vriend zou geven en wees mild voor jezelf.
3. Zeg wat vaker “Fuck it!”
Oké, je vergeet soms afspraken, reageert niet altijd meteen op berichten en raakt verdwaald in je eigen woonwijk. En wat dan nog? Laat één vergissing niet je hele dag of zelfbeeld bepalen. Niemand is perfect, en dat hoeft ook niet.
4. Ontdek je sterktes
Persoonlijkheidseigenschappen hebben altijd twee kanten:
- Impulsiviteit is ook creativiteit.
- Focusgebrek is nieuwsgierigheid.
- Hyperactiviteit is enthousiasme.
- Emotionele gevoeligheid is empathie.
Richt je minder op het ‘repareren’ van je tekortkomingen en meer op het ontwikkelen van je sterke kanten. De wereld heeft mensen nodig die anders denken, voelen en doen. Dat is jouw kracht!
Voor de mensen om je heen
Als je iemand kent met ADHD, bedenk dan dat hun worstelingen geen onwil zijn, maar voortkomen uit een brein dat anders functioneert. Toon begrip, bespreek fouten zonder oordeel en benadruk iemands talenten. Laat zien dat ook jij fouten maakt, maar misschien in andere domeinen van het leven. Zo help je hun zelfvertrouwen op te bouwen en hun sterke kanten beter tot uiting te laten komen.
Kwetsbaarheid is kracht
Uiteindelijk is kwetsbaarheid geen teken van zwakte, maar juist van groei en kracht. Door eerlijk te zijn over wie je bent en wat je soms niet lukt, kun je leren en ontwikkelen — mét en dóór je ADHD. Dus, wat ga jij vandaag anders doen?